El blog d'un caminant

domingo, julio 8

EN CONSTRUCCIÓ


Recordo una pel·lícula de Leonardo Guerín sobre la transformació del barri de Raval de Barcelona que s’anomenava “En construcción” i que feia referència a les obres que al voltant de la nova rambla d’aquest barri s’han fet. El documental-film deixava que els veïns expressessin la seva opinió des de la contemplació d’enderrocs i noves construccions, més enllà del bo o dolent de la construcció la pel·lícula deixa entreveure com l’evolució i transformació urbanística formen part quotidiana de les nostres vides.

En el cas de Calella tota aquesta nova construcció que s’ha produït en el centre urbà prové de plans urbanístics aprovats en els anys 80, les Normes Subsidiàries de l’any 1986. Aquest planejament va limitar els edificis a la major part de la ciutat a 3 plantes i el centre històric a 2 plantes. Fet que va evitar la continuació del model de ciutat turística dels anys 60 i 70 de creixement desordenat sobretot en alçada.

El model de ciutat Mediterrània propicia centres urbans densos però amb una gran vida social, la taca d’oli ocupant quilòmetres i quilòmetres de superfície de cases baixes no és el model més sostenible. Calella en aquests darrers anys ha urbanitzat sectors com el Rierany dels Frares amb un alt nivell de qualitat i serveis, molts antics hotels de pèssim gust i alçada (Altamar, Mar Eden) han anat a terra i estan deixant lloc a blocs d’habitatges de 3 alçades, un carrer com el Jovara amb molta vivenda tancada o obsoleta ha vist renovar i rehabitar part dels seus habitatges fins i tot amb cases unifamiliars de molt bon gust. Però està clar que si es vol veure coses negatives també en veurem, i ja espero els comentaris dels amics anònims.

Una ciutat és diversa i no es pot contentar tothom però ja us avanço que precisament el POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) aprovat ara fa poc per aquest equip de govern, ha eixamplat el centre històric (limitació de dues alçades) fins al carrer Sant Pere i que la zona de nou creixement de la Riera Capaspre només ocupa en sòl edificable per a vivenda entre un 30 i 40 % de tot el territori que s’urbanitza. Protegint totes les zones verdes actuals, boscos de pins entre rieres, fet que permetrà visualitzar físicament una anella verda al voltant de la nostra ciutat.

Construir és un verb que li podem donar molts significats però que ben emprat forma part de la nostra construcció diària com a persones.

29 Comments:

  • At domingo, julio 08, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Veig que ens portaras a una ciutat dormitori.El que havieu d'haver fet es protegir Calella sense fer discriminacions i no limitar l'alçada fins al carrer Sant Pere sino de Riera a Rierany. Potser llavors podriem parlar d'una Calella sostenible. Ara se us ha escapat de les mans i això va a Ciutat dormitori.

     
  • At domingo, julio 08, 2007, Anonymous Anónimo said…

    A Calella, amb una amplada de carrers més aviat minsa, deixar construir planta baixa+3 ha estat un greu error. Ha provocat i està provocant una densificació urbanística brutal. Precisament, del que no ens podem sentir orgullosos, en cap cas, és de la planificació urbanística de la ciutat. Això sí, deixarem una mica de verd testimonial per poder justificar tot el que s'ha destrossat i fet malament. Quin pobre futur!

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Barrufet Juhé, tens entre les mans una tasca molt complicada desenvolupar el POUM, fes-ho amb seny, professionalitat i pensant en els barrufets de Calella, amb el sou que tens hauries de ser capaç de fer-ho no?

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Benvolgut Sr. Alcalde, li asseguro que des del moment que ho decideixi fins tenir-ho tot a punt, no hauran passat ni cinc minuts. En aquest espai de temps vostè tindrà obert un blog completament català on publicar-hi el que cregui oportú i on rebre els comentaris que la gent cregui convenient.
    D´altra banda, si ho fa mitjançant VILAWEB, hi ha un servei de correcció ortogràfica (gratuït i a l´abast de tothom) de gran ajuda (així, a més, s´aprèn a corregir errors ... ortogràfics).

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Tenen algun avantatge els del centre històric a canvi de nomes poguer edificar 2 alçades ?

    CENTRE HISTÒRIC, quina diferència hi ha entre el carrer SANT JOAN o el carrer de les ànimes ?

    Ens ho podeu explicar ?

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    d'entrada el que haurien de fer a l'ajuntament és de parar les obres segons diu l'ordenança. totes les obres

    Si no podrem parlar ja de corrupció, favoritismes i prevaricació.

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    UNA ANELLA VERDA AL VOLTANT DE LA NOSTRA CIUTAT "DORMITORI"?

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Aquest matí, a les nou, per portat a la calla al club d'estiu, he trobat dos carrers tallats, Monturiol i Industria.
    Això no va contra les normes?
    Se seguixen tallant cada matí els mateixos carrers en els mateixos punts.
    Estarem així tot l'estiu?

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Blogger Josep Maria Juhé Mas said…

    Benvolguts, uns quants comentaris:
    El límit a 2 plantes s'ha fixat al carrer Sant Pere perquè a partir de l'Ànimes els carrers tenen més amplada.
    No sé si recordeu els hiverns de fa uns anys amb la meitat de la ciutat tancada, avui hi ha molta més vida al llarg de tot l'any, tot el contrari de la ciutat dormitori o de vacances.
    No menystinguem la gran taca verda que s'ha protegit des de les Torretes fins a Can Carreres, som un dels municipis costaners del Maresme amb més sòl no urbanitzable.
    Les obres que avui encara estan en funcionament o bé són d'interiors, cosa que permet l'ordenança, o bé són excepcions com les de Cervantes-Jovara i Amadeu-Jovara, per evitar que segueixin llençant aigua al mar se'ls hi deixa fer estructura per fer prou pes i evitar que es moguin els edificis per la força de l'aigua.

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    josep mª,
    tot això de la taca verda es demagogic. calella es de les ciutats del maresme amb el tant x 100 mes alt de densificació urbanistica.senzillament per que es de les que te menys territori.i el poc que te de territori , tu hi deixaras fer pisos .calella desde can carreres sembla bcn desde el tibidabo.i esperat que el pitjor esta per venir . ah¡ això si tu seguiras sent alcalde perque tots els pisos que fareu una part seran per la gent del poble . i tot l'ho altre? gent de santa teletaxi que et votaran a tu.sou molt llestos els sociates espanyols

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Doncs trobo que es una gran falta de previssio,(i l´ajuntament no ho hauria de permetre) si se sap que no estaran les obres llestes a l´estiu que no comencin, però és clar aqui ja entre el perjudicar als constructors i es clar, POBRES.
    Vinga vinga, gent cap a calella
    I ELS SERVEIS? ON SON?
    MES INGRESSOS A L´AJUNTAMENT NO = A MES SERVEIS
    Hi ha molta mes vida perque hi ha molta mes gent de fora.
    Podrieu haver preguntat primer als calellencs a veure que prefereixen.

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Repeteixo. He trobat tallats els carrers Monturiol i Industria, no rès del que dius.
    O es que la policia a les nou encara dorm?

     
  • At lunes, julio 09, 2007, Anonymous Anónimo said…

    És evident que la paraula contruir, te diferents significats segons qui la descrigui. Una altra evidència al meu entendre, és que un govern d'una ciutat governa per els seus habitants actuals i no pels 5000 habitants més nous que es preveu vindràn.
    Si algú em diu que l'ajuntament ha apostat per arranjar el camí cap al salicrú per què cada cop que hi passi un cotxe no aixequi una polseguera que tothom quedi blanc, o que la gent que hi passeja o hi corre (com jo) quan passi un cotxe no s'hagi d'amagar per no omplir els pulmons de pols, em sembla genial. Si algú em diu que en més de 20 anys a ningú del govern li ha passat pel cap fer això , però que arq que faran alguna cosa, aquesta cosa serà fer-hi cases i equipaments com a Mataró fins a l'autopista, JO EM QUEDO PARAT.
    Bé, això no és un somni,... això ho he sentit jo en un parlament abans de les eleccions.
    Parlo per mi per no implicar més gent, però jo voldria coses que a mi, que he votat, em fessin veure que l'ajuntament procura per mi.
    M'agradaria veure com la màquina desprès d'un temporal de mar, passa a recollir compreses i altres deixalles del bot de l'aigua i no esperar 4 dies que la sorra tapi aquests residus. M'agradaria poder arribar a la platja i com a ciutadà tenir prioritat-gratuïta d'aparcar el cotxe (com fan a les cales de la costa brava amb els ciutadans de pals, etc), m'agradaria veure com d'una vegada per totes, Calella s'obre al mar i el fet de navegar a vela no és un luxe sinó un plaer, m'agradaria ... potser demano massa, però malauradament de moment tot això... només són somnis...

    referent a la pel·lícula en construcción, crec que va bastant enfocada a la relació entre les persones, i això és una de les coses que també s'hauria de potenciar creant centres culturals, activitats del i pel poble.

    i ja per acabar...
    he vist al web de l'ajuntament de Calella la presentació de l'alcalde i encara hi figura el Sr. Basart. Ja tenim nou alcalde oi?
    doncs a veure si es nota i ara alguns dels meus somnis, es faran realitat amb el nou alcalde.
    SORT I BONA FEINA

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Senyor Alcalde, quin problema hi ha per enviar aigua al mar ?
    Que no és precisament això el que el ecologistes demanen, com element de renovació de l'aigua ?
    No ho entenc. O el motiu de veritat és un altre, o ens quedarà la sensació que ens esteu foten el pel.
    I l'obra de la plaça del mercat ? Si es veritat que l'ordenança preveu fer obres interiors, per què funciona la grua exterior durant tot el dia i no s'han parat les obre ?
    Quanta corrupció Deu meu

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Això de llençar l'aigua al mar, es perque s'ha fet tot tant bé, que s'ha deixat els pous de Calella sense una gota d'aigua.
    Malhauradament, ho dic per experiencia.

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Un dels municipis del maresme amb mes SOL NO URBANITZABLE, on és aquest? no deu quedar gaire proper al poble, perque tot el que es proper si que s´està urbanitzant.
    I per quant veurem a calella tv el programa CALELLA DESDE L´AIRE per poguer visualitzar aquesta ANELLA VERDA AL VOLTANT DE LA NOSTRA CIUTAT.
    I de la gran taca verda desde les torretes fins a can carreras, només hagués faltat, ja nomes ens queda això de taca verda i ja en parlariem si os presentessinn un gran projecte de ciutat (com moltes vegades així ho dieu) que farieu.

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    De veritat os creieu tot això que dieu desde l´ajuntament? o es perque toca dir-ho i defensar-ho ja que va amb el càrrec.
    Heu aconseguit fer alguna plaça nova? heu aconseguit no densificar (urbanisticament)mes la ciutat desde la N-II fins el passeig ?
    A qui de calella beneficia el nou POUM ?
    Ens falten espais lliures de totxos dins la ciutat.

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Aquesta és la calella que tu vols o és la que t´han deixat (Sr. gaset i altres )i l´has de defensar ?
    Suposo que a tu t´agrada la natura i els espais oberts, creus que aquesta calella que ens deixareu és el model de ciutat que tu voldries ?

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Deixant de banda el Sr. Juhé (l´únic que declara la seva edat) desconec els anys que tenen els qui escriuen en aquest bloc; de totes maneres, pel què diuen, deuen ser bastant joves perquè si tinguessin algun record o coneixement de fa trenta o quaranta anys, sabrien que dels mals de Calella (i no són, exclusivament, culpa de les alçades) no en són responsables ni els d´ara, ni els d´abans d´aquests ni, gairebé tampoc, els anteriors als d´abans d´aquests.

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Vols un nom?
    potser tens rao , però ara ,potser,tenim una oportunitat perque el desastre no augmenti i si aquests es produeix el responsable serà el que l'ha permes.
    adeu i salut

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    vOLS UN NOM?
    sempre amb el pasat, el pasat pasat està i ja no el podem canviar, però el present i el futur encara hi podem fer alguna cosa, perque sino perque tenim aquests a l´ajuntament?
    Això de la política sempre es tracta de recordar , vau fer, heu fet, pero COLLONS, D´UNA VEGADA PER TOTES DEIXEU EL PASAT I MIREU EL PRESENT I EL FUTUR.
    Del pasat (de fa vuit anys enrera ) no en son responsables els d´ara. Però del present i futur de la nostra ciutat si son els que hi han ara els responsables.

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Recomanaria rellegissin el comentari de "Vols ..."; no s´hi parla de passat. De totes maneres, assegurar que el millor que es pot fer amb el passat és oblidar-lo, és una afirmació un xic agosarada però, en fi, deixem-ho estar. Potser l´error és confondre "passat" amb "camí"; i, en poden estar ben segurs, el camí de Calella es va marcar fa bastant temps, i els que van davant poden fer dues coses: desbrossar el que ja hi ha marcat o triar-ne un de nou.

     
  • At martes, julio 10, 2007, Anonymous Anónimo said…

    vols...?
    doncs que en triin un de nou . però desgraciadament no crec que aquest sigui el cami que escolleixin ja que de la manera que funcionan ho veig magre.

     
  • At miércoles, julio 11, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Ja sé que no ve a tema, pero fa dies que intento escriure al bloc per fer un comentari de la Gala Lírica i no sé que passa que no es publica. Per aixó escric en aquest. Soc de Figueres i vaig assistir al concert invitada per uns músics de l'Orquestra. Vaig quedar sorpresa de la qualitat, de la interpretació, de l'organització. Realment no m'ho esperava. Em va emocionar, el marc incomparable, l'orquestra ja l'havia escoltat varies vegades, el Cor va estar molt i molt bé, tenint en compte que segons em van dir els músics son amateurs però les peces que van cantar eren d'una dificultat extrema. El ballet també em va agradar força. Els solistes FANTASTICS! El tenor i el bariton ja els havia vist en alguna ocasió; en el duo de Don Carlo de Verdi van estar sublims. Fa pocs mesos vaig anar al liceu a veure Don Carlo i el tenor no tenia res va veure amb lo que vaig sentir dissabte passat. Quina veu! Les veus femenines fabuloses també. Sobretot en Carmen la mezzosoprano, i la Manon de la Soprano. El quartet de Rigoletto amb lo complicat que és sobretot pel tenor va ser una de les millors obres. Goyescas de l'orquestra molt bé! amb la ballarina! I no oblidar que vas ser un luxe tenir el Roger Alier de presentador!!!
    Felicitar a la organització i a tots els interprets! Espectacle que feia temps que no disfrutava tant!

     
  • At jueves, julio 12, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Barrufet Juhé, hauria de controlar una mica més les obres, n'hi ha que no cumpleixen les mesures de seguretat pels treballadors ni per els barrufets!

     
  • At jueves, julio 12, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Avui a les nou, tallats tres carrers consecutius, l'Amadeu, l'Industia i el Costa i Fornaguera.
    El primer, a l'alçada del Bruguera, tallat per una simple escala domèstica, amb una grua en les obres que hi ha tocant a la papereria. En el cas de l'Industria, tenian una barrera d'aquestes de l'ajuntament, pel que se suposa que tenen permís fora de dates.
    El premi especial es per l'Hotel Volga, que amb una zona de càrrega i descàrrega més gran que molts hotels, la tenia plena de vehícles propis i camions de repartidors, pel que l'autocar estava al mig del carrer, en el lloc que menys pas deixava, i amb la corresponent currua de cotxes al darrera.

    .....i com sempre, la policia dormint.

     
  • At sábado, julio 14, 2007, Anonymous Anónimo said…

    Ahir vaig estar a la inauguració de la Fira del Vi. Em sorprèn que no s'hagués fet durant els 8 anys del seu mandat, i que ara ho organitzi en Basart de manera privada. Em va sorprendre també la soledat d'en Juhé. Del seu equip ahir ni rastre. L'equip de CIU gairebé tot.
    I un altre tema, he vist el reportatge de la recollida selectiva en hotels i campings i també resulta que dels que ho fan millor, i que han sortit en el reportatge de Tele Calella, són els establiments que dirigeixen dos membres de CIU : la Sònia Hernàndez i en Pedemonte.
    Juhé ves prenen nota de la capacitat dels membres de CIU que els tens abandonats per desgràcia de Calella.

     
  • At sábado, julio 14, 2007, Anonymous Anónimo said…

    La Montserrat Candini tindrà dedicació exclusiva?? al Consell Cmarcal del Maresme en representació de CiU. Desitjo que tingui un sou digne, i que el temps digui si ella es digne del sou.

     
  • At martes, septiembre 11, 2007, Anonymous Anónimo said…

    No és Leonardo, és José Luís Guerín. Salutacions

     

Publicar un comentario

<< Home