El blog d'un caminant

miércoles, febrero 21

DES DE DINS: LES BICICLETES SÓN PER A TOT L'ANY

No cal que ens hi capfiquem massa sobre l'escalfament global i les responsabilitats compartides. Està demostrat que un 60 % d'aquest escalfament el provoquem directament cadascú de nosaltres, especialment els occidentals, amb les actituds que prenem cada dia: ús del cotxe, calefaccions i aire condicionat, mal ús dels residus...

Per tant, amb la mateixa força que demanem als governs que actuïn cal veure què hi puc fer jo, tu i ell. A les ciutats planes sense grans pendents i amb distàncies que no superen els 5 Km, com és el cas de Calella, està més que demostrat que el mitjà de transport més ràpid i eficient és la bicicleta. No només pel que evitem contaminar amb CO2 i sorolls si no que també per la cura de la nostra salut.

Darrerament a Calella hem tingut un cert debat sobre un carril bici al passeig de Mar i el pas de bicicletes per les zones de vianants com el carrer Església. Tant en un cas com en l'altre s'ha fet palès que una part de nosaltres veu més la bicicleta com un perill que no pas com una oportunitat. A això hi ha contribuït força l'ús a voltes temerari d'aquest vehicle i, per tant, posa damunt la taula tot el que ha de ser una ordenació d'un món, el de la bicicleta, que està vivint, per sort, un esclat en el seu ús.

Ordenar els espais públics de manera que tant el vianant com el ciclista sàpiguen que tenen prioritat respecte al cotxe, però que també han de conviure civilitzadament entre ells requereix d’una senyalització clara i d’una educació. Els carrils bici, contrastats arreu del món, són eines fonamentals per a la circulació ordenada i segura de la bicicleta en convivència amb altres tipus de desplaçaments a peu o vehicle motoritzat.


Calella disposa de nombrosos aparcaments de bicicletes estesos per totes les places i equipaments públics, però resta per resoldre una senyalització prioritària i ben diferenciada que permeti, durant tot l’any, travessar amb bicicleta tota la ciutat.

1 Comments:

  • At domingo, febrero 25, 2007, Anonymous Anónimo said…

    És cert el teu comentari sobre que hi ha molts ciutadans que veuen la bicicleta més com un perill, que com una oportunitat. Penso que això es deu al mal ús que hi fan alguns usuaris de la bici que, especialment en carrels peatonals o en el mateix passeig, circulen posant en perill als ciutadans. Crec que cal ser més estrictes per qui utilitza aquest mitjà indegudament, inclús arribar a la sanció si és necessari. Parlo concretament dels ciclistes que van ocasionalment per carrers com ara el C/església, etc. o amb velocitats despropocionades en zones de passeig. De la mateixa manera que s'ha fet amb la reixida campanya del reciclatge a Calella, cal una educació vers alguns usuaris de la bici que perjudiquen al colectiu d'aquest magnífic vehicle, sobre tot benèfic per al nostre Medi Ambient.

    En la recerca del consens, al que sempre has estat obert, arribarà el dia que la bici trobi definitivament el seu lloc a Calella, segur.

    R.Joan
    Calella

     

Publicar un comentario

<< Home