El blog d'un caminant

lunes, noviembre 6

RECOLLIDA SELECTIVA, “FES-HO PELS TEUS NETS”


Els residus que tots i cadascú de nosaltres generem són un bon problema per a les nostres societats consumistes.

Sens dubte que els avenços tecnològics i la major facilitat de produir ens han portat a majors quotes de “benestar”. I per què entre cometes? Doncs perquè el que avui són facilitats per viure gràcies a tenir-ho tot a l’abast demà, per no dir ara mateix, pot ser un planeta en crisi. La sobreproducció esgota recursos i genera els residus que tots volem veure desaparèixer ràpidament, però que hi són ben palpables: abocadors de tota mena de residus des dels nuclears fins a les escombraries diàries o la incineració que porta fums i escalfament global.

Calella no és una excepció: tots consumim i produïm la bossa, l’envàs, l’ampolla, les restes de menjar, el paper, el moble, el televisor, la nevera, la fusta, la roba, les sabates etc, etc etc..., un llistat interminable sobre el qual hi ha responsabilitats compartides.

-A l’ajuntament li toca oferir un servei de recollida eficaç i que, sobretot, garanteixi que els nostres residus seran tractats correctament: el vidre a la planta de Mollet, els envasos a Santa Maria de Palautordera, el cartró a Pineda, l’orgànica a l’ecoparc de Montcada, les fustes a l’Arca d’Argentona, les piles al Pont de Vilomara i podríem seguir, però crec que ja ens haurem adonat de la complexitat de recollir les coses separadament i portar-ho tot al seu lloc.

-Als veïns i veïnes ens toca fer el primer pas, un pas que ningú pot fer per nosaltres: separar dins de casa tot allò que generem i portar-ho al carrer als contenidors correctes. Pot semblar dificultós, enutjós o desagradable però quan es fa bé, i sé que n’hi ha molts que ho fem així, sentim la recompensa d’ajudar i ajudar-nos a donar ales a la vida.

El millor exemple per educar i fer canviar a les persones que encara no reciclen som nosaltres mateixos. Ara fa poc em vaig trobar una persona d’uns seixanta anys que em va comentar com a una altra persona que no reciclava li va fer la següent observació: “fes-ho pels teus nets”, la resposta va ser que ara tornaria a reciclar.

Efectivament, avui ens hi juguem molt però el que deixarem per demà encara és més important.